Grund 2019 Műhelyek

 

A GRUND táborok fontos része a műhely. Ezek egymásra épülő 2 órás alkalmak 3 napon keresztül. Céljuk, hogy az előadó vezetésével az érdeklődők elmélyüljenek az adott témában.

A hétvégére érkezők egyes műhelyekbe becsatlakozhatnak, ezeket jelezzük a leírásoknál. Idén 1 alkalmas szemináriumok is lesznek, amire a hétvégén érkezők regisztrálhatnak.

 


 

TATAI KLÁRA: Pszichodráma (Csak hétvégéseknek)
Munkám során tapasztalom, hogy a pszichodráma műfaja sokunknak nagyszerű műfaj önmagunk jobb megismeréséhez és személyiségünk fejlesztéséhez. Műhelyembe várom mindazokat, akik ilyen módon szeretnének önmagukra ránézni, akik kíváncsiak, hogy saját személyes fejlődésükben hol tartanak.

Tatai Klára vagyok, MEKDSZ munkatárs, teológus, bibliodráma- és pszichodrámavezető, gyermekpszichodráma-csoportok vezetője, mentálhigiénés szakember. Egyéni kliensekkel és önismereti csoportokkal dolgozom már 10 éve

 
 
 

 

 

 


 

HAMAR DÁNIEL: Mi a férfiasság? (csak teljes résztvevőknek)
 
A műhely tartalma rejtély marad. Aki eljön, meglátja mi lesz.
Három kikötés a résztvevőknek:
1. Csak férfiak jöhetnek.
2. Ha jelentkezel mindhárom alkalmon legyél ott. Később becsatlakozni nem lehet.
3. Ha jössz, könnyed cipőben érkezz! Hozz magaddal egy könyökvédőt! Ha nincs, kérj kölcsön valakitől. 
 
Hamar Dani lelkészként dolgozott a huszas évei nagy részében. Most egészen mással foglalkozik, amiről unalmas beszélni. Szeret főzni. Szenvedélye a vitorlázás. Érdekli a filozófia és a művészet. Szeret vendégül látni embereket.  A Magyar XCC jelenlegi vezetője.
 

 

 

 


 

MIKOLA BORI: Jézus története: a Biblia egésze – hogy összeálljon a KÉP, ami KÉPesít… (hétvégi táborozóknak is nyitott)

Mi köze Lady Gaga és Bradley Cooper Shallow-jának, a Csillagok háborújának, a Trónok harcának vagy egy Pepsi reklámnak Isten történetéhez?

Az Ószövetség és a Jelenések könyve nem tartoznak a keresztyének könnyű olvasmányai közé. Sok hívő küzd azzal, hogy nem érti bizonyos bibliai részek jelentőségét, nehezen rágja át magát (ha egyáltalán megteszi) például a törvények leírásán vagy a nemzetségtáblázatokon. Lehetséges, hogy a Biblia összeállhat egységes egésszé, hogy megtalálja bárki számára minden történet a maga helyét és jelentőségét? Lehetséges, hogy könnyebben, sőt örömmel olvassam azokat a „nem szeretem” részeket is?

És mi a köze mindehhez Jézusnak? Hogyan mutat minden történet – ó- vagy újszövetségi Jézusra?

Mi változik a keresztyénségem megélésében, ha jól megértem Jézus teljes, nagy történetét? Mit mond a hitünk az életről: miért szeretünk enni vagy úszni, és miért nem jó például az önzés?

Ez a szeminárium abban segít,

  • hogy jó kedvvel vessük bele magunkat a Biblia egészébe, minden oldalába;
  • hogy összetalálkozzanak a mindennapi, fizikai életünk tapasztalatai és a bibliai kijelentés;
  • hogy a mindennapok keresztyénségéhez új lendületet adjon azzal, hogy jobban, talán teljesen más szögből látjuk meg Isten tervét, számunkra adott megbízását;
  • hogy kinyíljanak számunkra a kultúránk elemei, a filmek, a dalok, a regények és reklámok, valamint a megélt eseményeink – vagyis a bennünket körülvevő történetek Isten történetének a fényében
  • hogy össze álljon a KÉP, ami KÉPesít

Mikola Borbála beosztott lelkész a Budapest-Külső-Kelenföldi Református Egyházközségben 2014 óta. Korábban is beosztottként szolgált egy budapesti nagy gyülekezetben, ahol sokrétű szolgálati tapasztalatot szerzett. A lelkészi diploma megszerzése után ógörögöt tanult az ELTE-n, 2013-ban pedig a St. Louis-i Covenant Theological Seminary-ben Master of Thology diplomát szerzett bibliai és gyakorlati teológiai tárgykörben. Teológiai érdeklődése leginkább az apologetika, az újszövetség, és a biblika teológia felé irányul.


Hélisz Kati és Kovács Endi: Örököltük, örökítjük!? - a szülő-gyerek kapcsolat lenyomatai bennünk és gyermekeinkben. 

(hétvégi táborozóknak is nyitott)

A szülő-gyerek kapcsolat igen kacifántos téma, rendszerint mindkét oldalról nézve. Ritkán beszélünk róla mély őszinteséggel. Most ezt fogjuk tenni. Ránézünk arra is, ami megnyomorít gyermeket és szülőt is, és arra is, ami életet ad(hat) mindkét oldalon. Ez az a kapcsolat, amivel és amiben talán a legtöbbet küzdünk, mégis mindketten valljuk, hogy mindent megér – minden bánatot, minden örömöt! Isten talán ezáltal formál minket a legmélyebben, nemcsak pszichológiai hanem spirituális szempontból is.

Kati: Mentálhigiénikus és lelkigondozó vagyok, emellett lelkivezetést és a Sapientián pasztorális tanácsadást tanítok, a MEKDSZ-ben 2007 óta dolgozom lelkigondozóként, és diákkorom óta nagyon szeretek MEKDSZ-es lenni! Szeretem a sokszínűséget, a szépet, a picit, a csöndet és a fagyit!

Endi: 1989-ban a MEKDSZ első utazótitkára voltam, ezt követően lettem a Barnabás Csoport munkatársa, ahol azóta is vezetőképzéssel foglalkozom. A keresztény spiritualitás a szívügyem, ezt szeretném mind jobban megismerni és másokkal is megismertetni.

27 éve vagyunk házasok, családunk tagjai még két fiatal felnőtt gyermekünk, no meg Lisa kutyánk, és egy törpenyúl!


 

SZALAI ANDRÁS: Végtelen háború (Lelki-testi-szellemi harc)

(hétvégi táborozóknak is nyitott)

1. nap:  LELKI HARC – SÁRKÁNYOK A PINCÉBEN?
iGen referencia: online vs. offline személyiség és valóság; instant vágykielégítés, érzelmi megerősítés, kapcsolatpótlékok; élmény-ingerültség vs. térerőn kívüli csend, felszín és mélység… 

Kórtárs tabutéma: a hitélet stresszes oldala, avagy nemes harc a lelkünkért. Mi az ó- és az új ember, a külső- és a belső ember? Valójában mi küzd mivel? Miért akadunk el? Mi az igazi lelki metamorfózis és a célja? A krisztuskövetés és az életszentség gátjai: félreértett bibliai fogalmak, fordítási és értelmezési hibák, kegyességi klisék tisztázása. Érték döntés, jellem, erény és életút összefüggései.

„Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek.” (Gal 5:17)

2.nap:  TESTI HARC – TROLL A PORCELÁNBOLTBAN?
iGen referencia: online anonimitás, személytelen kommunikáció, verbális agressziótól a fizikálisig…

Kortárs tabutéma: a fizikai erőszak jelensége, a biztonság hiánya. MI az erőszak gyökere, melyek az erőszak típusai, mik a felismerhető jelei, mivel találkozik tipikusan férfi, nő és gyermek? Mi a különbség a harci művészetek, küzdősportok, önvédelmi iskolák között? Van-e szellemi hátterük és hol jelenhet meg? Az önvédelem ritkán tisztázott összefüggései: jogszabályok, szociálpszichológia, kriminiológia és neurológia. Kegyes klisék, valótlan félelmek tisztázása, valós problémák azonosítása. Gyakorlati tanácsok.

„Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág... (1Kor 9:26-27)

3. nap: SZELLEMI HARC – NEFILIM A SPÁJZBAN?
iGen referencia: no-kontroll digitális publikálás, CGI, fantasy worLds, spirituális szennycsatornák…

Kortárs kavartéma: bibliai világkép, Isten, istenek, angyalok, démonok, nefilim... Mit jelentett a daimón egy görögnek? Miért idézi Júdás levele az Énókh könyvét? Bibliai, kultúrtörténeti, apokrif és nyelvészeti adatok. Hogy jelenik meg a Vádló az egyházban és mit csináljunk vele? Hol van a határ mentális és spirituális jelenség, exorcizmus és lelkigondozás között? Fölös félelmek, kegyes klisék tisztázása, szempontok a határkereséshez.

„Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben.” (Ef 6:10-11)

Andrásról: http://szalai.mozello.com/magamrol/