A MEKDSZ munkatársai

A MEKDSZ munkatársai olyan végzett diákok, akik elkötelezték magukat arra, hogy egy bizonyos időszakra főállásban ebben a szolgálatban dolgozzanak. Áron a „főnök”, a főtitkár, akinek az a feladata, hogy a diákszövetség munkáját összefogja, a munkatársi csapatot koordinálja.

Az kapcsolati munkatársak (Balázs, Fanni és Mercédesz) elsősorban a diákkörökkel, diákkörvezetőkkel, szilászokkal és mentorokkal foglalkoznak, tartják velük a kapcsolatot, segítséget nyújtanak az aktuális problémák megoldásában, stb.

Munkájuk nagyon fontos hátterét biztosítja az irodavezető (Bea), aki az irodában végzendő feladatokat látja el (pl. e-maileket, leveleket, telefonokat ad/vesz, MEKDSZ-perceket, imalevelet, honlapot szerkeszt, vezeti a jelentkezéseket a konferenciákon, tartja a kapcsolatot a támogatókkal).
A MEKDSZ-ben a munkatársak csapatban dolgoznak, s a háromhetenkénti találkozójukon beszélik meg a legfontosabb irányelveket, tervezik meg a legfőbb programokat.

Az irodában ügyködik még Kati, az egyik rezidens lelkigondozónk, és Klára, a másik rezidens lelkigondozónk, aki egyben a MEKDSZ könyvelője is.


NÉV: Bayer Áron

MUNKAKÖR: főtitkár

VÉGZETTSÉG: Nemzetközi kapcsolatok szakértő

E-MAIL: bayeraron(kukac)gmail.com

Szinte minden, ami ma vagyok, a családomon kívül a MEKDSZ-ben bontakozott ki bennem. Az egyetemi beiratkozáskor találkoztam először a MEKDSZ-szel. Valahogy megfogott az új, színes, csöndes közösség, ami a heti többszöri találkozások során tágította az elképzeléseimet Istenről és a hitről. Szeretetet adott, és kihívás elé állított. Hamar diákkörvezető lettem, megismerkedtem a „nagy MEKDSZ-szel”, és miközben egyre többet önkénteskedtem, a MEKDSZ is egyre többet invesztált belém. Képzéseken, konferenciákon és külföldi fórumokon járhattam.

Nem az egyetemi oktatásnak köszönhetően, hanem a diákszövetségben „esett le”, micsoda óriási lehetőség az egyetemi évek alatt hatással lenni a jövő vezetőire! Itt értettem meg azt is, hogy a Pál apostoltól származó „zsidónak zsidóvá, görögnek göröggé” gondolat folytatható, sőt folytatandó az élet mindenféle helyzetében, pl.: „diáknak diákká”. Itt értettem meg, hogy mit is jelent az evangéliumi kereszténység, és hogy én miért vagyok az. Főállású munkatársként nagyon élvezem, hogy ezt a színes közeget használva Isten folyamatosan formálja az elképzelésemet Róla, a hitemről, az egyházról és a misszióról. Nem hagyja, hogy bezárjam valamilyen dobozba. 

Egyébként dél-alföldi származású vagyok. Baptista lelkészcsaládban nőttem fel. Feleségemmel Tárnokon lakunk.


NÉV: Hajde Balázs

MUNKAKÖR: utazó kapcsolati munkatárstitkár

VÉGZETTSÉG: EKF Mozgóképkultúra- és médiaismeret BA, multimédia-fejlesztés szakirány, Teológia MA a Baptista Teológiai Akadémián

E-MAIL: balazs.mekdsz(kukac)gmail.com

Az a baj, hogy vagy két mondatban letudok mindent, vagy túl sokat rizsálok. Szóval valami középutat kéne most ide bebiggyesztenem. Szeretem a középutakat, vagyis szeretem azt az utat, ami a két végletet és a középutat egyszerre képes felülről látni és megérteni a világot. Van, aki mindenhol molekulákat vagy sejteket lát, van aki egyesekben és nullákban értelmezi a világot. Én narratívákban utazom, ezért érdekelnek a filmek, a média. Egy picit cinikus, egy picit bizonytalan vagyok, de mindig érdekel ki, mit, miért csinál. Aztán hát most itt vagyok a MEKDSZ-ben, mert hiszem, hogy a MEKDSZ része a nagyobb képnek, hatása a háttérben ott volt az utóbbi száz évben, s lesz is, ahogy haladunk előre kaotikus kis világocskánkban.

A MEKDSZ-szel először az egri fősulis diákkörben találkoztam, ott voltam először Téli Táborban is – elég közel volt a helyszín :-). Aztán azóta voltam diákkörvezető, teljes idejű önkéntes, honlapos, plakátos, a Márk kiadványprojekt menedzsere, tábori kiscsoportvezető, Téli Tábor szemináriumtartó, főfordító, diákkörben vendégelőadó.

Szeretem a videojátékokat, a fentezit, a fekete színt, a spagettit, meg a feleségemet. Ja meg a humort.


NÉV: Hajde Bea

MUNKAKÖR: irodavezető

E-MAIL: mekdsziroda(kukac)gmail.com

A BGF Külker karon, a KEKSZ-en keresztül ismertem meg a MEKDSZ-t. Eleinte nagyon zárkózott voltam, de annak a bizalomnak köszönhetően, amit a KEKSZ-ben tapasztaltam, szépen lassan feloldódtam. Leginkább itt, a MEKDSZ-ben tapasztaltam meg azt, hogy bíznak bennem az emberek, rám bíznak feladatokat és hogy bízhatok másokban. Ez segít abban, hogy egyre inkább át tudjam élni Isten felém való bizalmát, illetve hogy bízni tudjak benne, és Rá bízzam az életem minden nap.

Fontos számomra a bizalom...

Eddig is sokszor voltam önkéntes a MEKDSZ-ben, sok szervezésben benne voltam, most mindezt főállásként csinálom, ami azért elég jó :-).

A munkakörömet leginkább egy hídhoz tudnám hasonlítani: híd az emberek és a pénzügyek, törvényi előírások, más szervezetek között, ami akkor látja el jól a funkcióját, ha stabil és "észrevehetetlen". 
Szeretem a férjem, a szóvicceket, és az alpakákat.


NÉV: Rab Fanni

MUNKAKÖR: kapcsolati munkatárs

E-MAIL: rab.fanni(kukac)gmail.com

Rab Fanni vagyok, híres mestercégem címere UR. Na jó, nem veszem el az időt a többiektől, inkább lelövöm a poént: utazótitkárként, azaz kapcsolattartó munkatársként dolgozom a MEKDSZ-nél.

Ez kiegészül némi community managementtel, ami azt jelenti, hogy a MEKDSZ 3 éve megszületett blogján, a Postit!-en hetente megjelenő, a diákkörös közösségek életéről szóló tartalmakért felelek, ezeket egy szupercsapat tagjaként (Gusztin Rudival, Simon Marcival karöltve) írom és szerkesztem. Emellett a Téli Tábor programjaiért, azok összefésüléséért, színpadmenedzselésért vagyok felelős. De voltam MEKDSZ-es diák, diákkörvezető, vezetőségi tag, random önkéntes, tábori kisegítő, szeminárium- és műhelytartó etc.

Mindeközben ember maradtam, és ez a tervem/vágyam a jövőben is. Megmaradni egy adott minőségben, teremtett emberként, amikor nem vagy és nem is tartod magad ennél se többnek, se kevesebbnek; ugyanakkor olyasvalakivé érni közben, akiről legfeljebb halvány elképzelésed van, hogy miféle ember lehet, akivé Isten akar Téged formálni.

Amikor a MEKDSZ-re gondolok, nem elsősorban egy institucionalizált dolog jut eszembe, hanem arcok. Emberek, személyek, egyének, én, te, ő, mi, ti, ők. Hálás vagyok azért a kiváltságért, hogy tanúja vagyok most is és lehetek remélhetőleg a jövőben is annak, ahogyan Isten munkálkodik bennük/bennünk és rajtuk/rajtunk keresztül.
Azzal kedveskedhettek nekem, ha transzparensek vagytok, és ezt lehetővé teszitek, meg mondjuk egy mogyoróvajas Óriás Pöttyös túró rudi sosem árt ;)

Amit mindenképp tudnotok kell rólam? Feszült helyzetekben punk rockot hallgatok, és csak orral az ágy felé fordítva tűröm el a papucsokat.


NÉV: Szabó Mercédesz

MUNKAKÖR: kapcsolati munkatárs

E-MAIL: mercedesz.mekdsz(kukac)gmail.com

2015 augusztusa óta dolgozom a MEKDSZ-nél, a diákok boldogulására. Leginkább a diákkörökben, a táborokban, a MEKDSZ-eseményeken találkozhattok velem. De ha valaki szeretne lelkigondozásra jönni, erre is van terem.

A diákkörökkel való kapcsolattartásom célja, hogy segítsem a diákkörök működését, támogassam, bátorítsam őket. Ennek érdekében időnként ellátogatok a hozzám tartozó diákkörökbe, hogy megismerjük egymást, és velük lélekben egyetértsek. Beszélgetek a diákkörvezetőkkel, meghallgatom őket, megvitatom velük az ügyes-bajos aktualitásokat. Valamint az egyetemista korosztályhoz való jobb kapcsolódás érdekében éppen a Z-generáció sajátosságait kutatom. A diákkörvezetőket a reménybeli E-Vezető blog szerkesztésével is segíteni fogom. Ez a honlapon és a kapcsolatlistán lesz honn. Feladataim között a táborok, MEKDSZ-es események szervezését is meg kell itt említenem. A lelkiség a fő területem. Ide tartozik például az ima, az igehirdetés, kiscsoportok, lelkigondozás, úrvacsora… és ami kikerekedik ebből, maga a mennyei csoda. :-)

A jövőben szeretném, ha a MEKDSZ sok-sok testileg-lelkileg-szellemileg folyamatosan megújuló egyetemista keresztény és érdeklődő diákot jelentene, akik ihletettek és nyitottak, hogy túlcsorduljon és továbbáradjon rajtuk mindaz, ami odafentről és a közösségből ered. Egyfajta menedék és lelki téren is kibontakozásra serkentő „platform” lehetne, ahogyan most is az. Magamat úgy szeretném látni három év múlva, hogy a fentiekért megcselekedtem, amit megkövetelt a haza. Szeretnék fejlődni még inkább abban, hogy a csoportokat, diákköröket segítsem, hogy bátorítsak, motiváljak embereket, és hogy A Lelket kövessem.

Azzal kedveskedhettek nekem, ha őszinték vagytok velem. A szeretetmegnyilvánulások bármely formáját szívesen veszem. Abból is kedvenceim a csoki és az ölelés, de egy-két kedves szót szívesen venni sem nehéz. Amit még érdemes tudni rólam, az ez: öt fiútesóm van. Ennek ellenére női lelkem szereti a szépet, a táncot, a zenét és a lepkéket.


NÉV: Tatai Klára

2010 óta vagyok számviteli-pénzügyi és gazdasági munkatárs a MEKDSZ-ben részmunkaidőben. Könyvelek, kimutatásokat, bevallásokat, beszámolókat, mérlegeket, eredménykimutatásokat, statisztikákat készítek és küldöm el a megfelelő hatóságokhoz szigorúan határidőn belül. :-) 
Feladatom még: bankszámlák, befektetések kezelése (szállítói számlák, bérjárulék és adókötelezettség pénzügyi teljesítése), pályázatok pénzügyi elszámolása. A bérszámfejtés, munkaszerződések készítése, munkatársak be- és kijelentésének törvény szerinti teljesítését végzem. Számok-törvények-határozatok-módosítások-állásfoglalások-táblázatok között élek és dolgozom, ez az eredeti szakmám.

DE, ez csak az egyik felem! :-)

A másik, aki a BTA-n végeztem teológusként, a SOTE-n mentálhigiénés szakemberként, a Magyar Pszichodráma Egyesület képzésében pedig bibliodráma-vezetőként.  Jelenleg a pszichodráma-vezetést tanulom ugyanitt. Ennek kapcsán találkozhattatok velem a bibliodráma-csoport vezetőjeként a Téli Táborban, a szeniorhétvégén és a Grundon is. És mivel a MEKDSZ kibővült lelkigondozói csapatának egyik tagja lettem, találkozhattunk még az imaszolgálatban és a lelkigondozói beszélgetésekben is.

Elkötelezett híve vagyok az Isten-ismeret mellett az önismeretnek, mert vallom, hogy ezek nélkül nincs személyiségfejlődés!

A jövőben szeretném, ha a MEKDSZ-ben:
- drámavezetőként: az ön- és Istenismeret-fejlődésre most indított bibliodráma-csoport akár a hét mindennapján elérhető lenne, valamint a tervezett pszichodrámacsoport beindulna
- lelkigondozóként pedig, hogy sok-sok előrevivő beszélgetésem legyen.

Szeretem a jó kávét tejjel, tejhabbal, cukor nélkül :-)

Hálás vagyok Istennek, mert már nem „csak” édesanya, hanem nagymama is lehetek! Szóval alkalmasint már körülöttem is négy férfiember van, igaz, hogy a legfiatalabb 18 hónapos:-)!


NÉV: Dr. Hélisz Katalin

ELÉRHETŐSÉG: helisz.kati(kukac)mekdsz.hu; 0627-393-881 (Ha nem venném fel, kérlek, hagyj üzenetet.)

Kapcsolatom a MEKDSZ-szel az 1989-es hivatalos újjáalakulást megelőző évben kezdődött Bölcsészkörösként, voltam diákkörvezető, vezetőségi tag, önkéntes lelkigondozó, és 2007-től vagyok munkatárs. Feladatom a lelkigondozói beszélgetések mellett a MEKDSZ Lelkigondozói Szolgálat kiépítése, majd fokozatos bővítése volt. Aztán a növekedés újabb növekedést hozott, mert az élet életet fakaszt - ez a természete! :-)

Szeretek embereket meghallgatni, ott legbelül, mert mély meggyőződésem és tapasztalatom, hogy Isten mindannyiunkat egyetlenszerinek és rendkívül értékesnek teremtett, akkor is, ha ezt talán senki sem tükrözi felénk. A lelkigondozás valójában egy olyan folyamat, ami által hazatalálunk igazi önmagunkhoz, Istenhez, és ezáltal a többiekhez. Kiváltság belelátnom az emberi lélek sokszínűségébe és oda, ahol mindannyiunkban felsajdul a vágy a feltétlen szeretet és a biztonság, a megbecsültség és a bizalom után. És kiváltság végigjárnom az utat másokkal, míg megsejtik, hogy ezek az elemi vágyak - melyek nélkül nem ember az ember - sehonnan máshonnan nem fakadhatnak csakis Isten végtelen szeretetéből.