SzeniorHétvége 2017: Életünk céljai - céljaink élete

A hétvége címe:
Életünk céljai - céljaink élete

Időpont:
június 2-5., péntektől hétfőig

Helyszín:
Balatonszárszó, SDG Családi Hotel és Konferencia-központ

Főelőadó:
Miklós Attila

Jelentkezés:
május 21-ig ezen a linken

Program:

Műhelyek:

Idő, pénz, energia - mibe fektetünk be? - Szalai Zsolt

Párkapcsolati krízisek - Mármarosi András és Eszter

Spirituális lelkialkatok - Hélisz Kati

Mesélünk az életünkből, hogy bízzatok Istenben! - Dr. Kovács Géza és Ildikó

Rossz és jó szokások. Hogyan változzunk? - Tatai Klára

Gyereknevelés - Bögös János és Edit


Spirituális alkatok Krisztus testében - Hélisz Kati

Ahogy léteznek különböző személyiségtípusok és szeretetnyelvek, úgy spirituális alkatok is. Spirituális alkatunk meghatározza milyen módon viszonyulunk a hithez, és miként éljük meg kapcsolatunkat Istennel. A 9 spirituális alkat ismerete segít annak felfedezésében és elfogadásában, hogy mi az, ami istenkapcsolatunkat, imaéltünket, hitünket valóban építi és élteti, másrészt segít megérteni és jobban tisztelni mások – tőlünk talán eltérő – spirituális útját.

Magamról: Mentálhigiénikus és lelkigondozó vagyok, emellett lelkivezetést és a Sapientián pasztorális tanácsadást is tanítok, a MEKDSZ-ben 2007 óta dolgozom lelkigondozóként, és diák korom óta nagyon szeretek MEKDSZ-es lenni! Személyes életemben és persze munkám révén is sokféle emberrel vagyok kapcsolatban, hitük és Istennel való kapcsolatuk megértésében sokat segít nekem, hogy ismerem a különböző spirituális alkatok jellegzetességeit. Nagyon szeretem a csöndet, a szépet, a sokszínűséget, a picit és a fagyit! Mindez beleszövődik spirituális életembe is. Férjemmel és két tinédzser gyermekünkkel Dunakeszin élek.


Idő, pénz, energia - mibe fektessünk be? - Szalai Zsolt

C.S. Lewis írta: „A jövő egy olyan dolog, amit mindenki 60 perces óránkénti sebességgel ér el, bármit tesz és bárki is ő.” Lewis idézete alapján úgy tűnik, hogy az idő egy igazságos dolog, mégis sokan kerülünk sűrűn időzavarba és kevés embert ismerek, aki bőségesen rendelkezésreálló időről tud számot adni. A pénz hasonló dolog, és a vele való foglalatosság (pénzkereset és elköltés) sok időt emészt fel, mégha sokszor ezt tudatosan nem isérzékeljük. Vajon a Biblia, Isten Igéje mit mond az időről és a pénzről és vajon hogyan tudunk mindkettővel úgy bánni, hogy mi irányítsunk és ne fordítva legyen? Vajon Istentől kapott elhívásom felismerése milyen módon tud segíteni ebben? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Biblia és ismert szerzők gondolatai alapján egy tartalmasnak igérkező beszélgetésben. 

Bemutatkozás: Zsolt hazai és angliai tanulmányait követően az elmúlt 2,5 évtizedben felső vezetői feladatokat látott el a hazai és külföldi bankszektorban, valamint tőkebefektető társaságokban. Karrierje során kiterjedt tapasztalatot szerzett vállalatfinanszírozási, tőkepiaci, projektfinanszírozási és innováció menedzsment területeken. Utóbbi témában társoktatói feladatokat is ellát a BME Villamosmérnöki és Informatikai karán. 2012 óta tagja a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának, 2016 áprilisától elnöke, emellett a Compass, Isteni pénzügyek szolgálat társvezetője. Nős, két egyetemista gyermeke van, családjával Szentendrén él, a helyi református gyülekezet tagja és presbitere.


Mesélünk az életünkből, hogy bízzatok Istenben! - Dr. Kovács Géza és Ildikó

Keresztény reziliencia: Szentlélek által vezérelt rugalmas alkalmazkodás megalkuvás nélkül.

Bemutatkozás:
Dr. Kovács Gézáné, Ildikó: 13 évesen lett lelkes Jézus követő, külkereskedőként kezdte, feleségként, anyaként folytatta, sokat tolmácsolt, bábáskodott új gyülekezetek születésénél, női konferenciák gyakori előadója, lelkigondozó, mentor és gyakorló nagymama.

Dr. habil Kovács Géza J.: tanárként végzett, MTA kutatóként dolgozott, az intézetében imakört és egy kihelyezett egyetemi tanszéket hozott létre, ezekkel párhuzamosan a családja körül létrejött Rózsakerti Baptista Közösség lelkipásztora lett, új gyülekezeteket alapít, fiatal szakemberek és gyülekezeplántálók mentorlását segíti elő és gyakorló nagypapa.


Gyereknevelés - Bögös János és Edit

A szemináriumon szeretnénk megosztani veletek, hogy milyen céljaink voltak a gyermeknevelés terén, hogyan igyekeztünk átadni a keresztény értékeket gyermekeinknek, akik jelenleg is szolgálnak házastársukkal gyülekezetekben.

A szemináriumon az alábbi témákban szeretnénk gondolatokat átadni, és azok mentén beszélgetni veletek:

  • A családvállalás napjainkban, és a „mi időnkben
  • Gyermeknevelésünk alapértékei a Biblia tükrében, azaz céljaink és az oda vezető út

Várunk minden érdeklődőt szeretettelJ!

Bemutatkozás: 28 éves házasok vagyunk, három (26,24,22 éves) felnőtt, megházasodott gyermek szülei, szeptembertől reményeink szerint nagyszülők. Munkánkat tekintve, informatikus és közgazdász. Szolgálatunk nagy részét az elmúlt évtizedekben a gyülekezeti gyermekmunka szervezése, a bibliakörös gyermekek tanítása, valamint a házas-kör koordinálása töltötte ki. Ezen kívül, szívesen énekelünk és zenélünk a gyülekezetben és családi körben egyaránt. A szolgálat-átadással párhuzamosan most keressük, hogy milyen területeken tudjuk folytatni a lelki, gyülekezeti munkát. Az irány, ami most hangolódik, a fiatalok mentorállása, és kitekintés a társadalmi felelősségvállalás felé. Szabadidőnket kertészkedéssel, sportolással (úszás, kerékpározás) töltjük. Készülünk a Balaton-átúszásra, illetve a Budapest 2017 Szenior Úszó VB-re.


Párkapcsolati krízisek - Mármarosi András és Eszter

Témánk: Veszteség vagy nyereség? Krízisek a párkapcsolati életcilusok tükrében. 
Milyen természetes (normatív) krízisekkel jár együtt egy házasság, és hogyan lehet ezekkel megbírkózni? A konstruktív konfliktusok szerepe a párkapcsolatban. 

Mármarosi András és Mármarosi Eszter vagyunk. 22 éve élünk házasságban, fiaink Bence (19 éves) és Áron (17 éves). Egyetemistaként MEKDSZ-eztünk, majd András később a MEKDSZ vezetőségi tagja is volt. 

Eszter pedagógus, drámapedagógus és rendszerszemléletű család-és párterapeuta. András szervezetfejlesztő, tréner és executive coach. Jelenleg a Délpesti Golgota gyülekezetbe járunk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Rossz és jó szokások. Hogyan változzunk? - Tatai Klára

Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Nem így a világunk, az életünk, a munkahelyünk, a szokásaink és még sorolhatnánk. Egy pillanat! Biztos ez? Ha az értékrendünk, világlátásunk és a prioritásaink állandóak, ha mindezeket Krisztusra mint szilárd szegletkőre építjük, akkor változhatnak egyáltalán a szokásaink? És a viszonyulásaink? Különböző kérdésekhez, emberekhez? Ha nem, miért nem? Ha igen, hogyan? Mennyire lehetek aktív cselekvő ebben a folyamatban? Meddig optimális az Istenre hagyatkozás? Vagy inkább mikortól...

Gyere, és éljük meg együtt az elmélyült dinamizmust, lépjünk együtt - Isten tudja, milyen irányba :)

Tatai Klára MEKDSZ-munkatárs, lelkigondozó, teológus, bibliodráma vezető, pszichodráma asszisztens, mentálhigiénés szakember.