Téli Tábor 2022 - A Nagy Történet

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


 

Vajta, 2022.02.03.-02.06.

 

Teremtéstől az újjáteremtésig. Hol a helyem Isten Nagy Történetében? Keressük együtt a választ Michael Goheen nyomán, Dani Eszter vezetésével. 

Mi is az a Nagy Történet? Nézd meg a BibliaProjekt videóját!


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Program

A programváltozás jogát fenntartjuk.

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Főelőadó

Főelőadónk Dani Eszter, aki gyerekkorában versenyszerűen sakkozott, és hangszereken játszott, de tanulmányait a teológián folytatta tovább, református lelkész lett belőle. Jelenleg a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának missziói irodavezetője és egyben a Solymári Református Egyházközség lelkésze.

Hivatása a hátrányos helyzetben élők, köztük a romák szolgálatára irányul, valamint a cigánymissziós lelkésztovábbképzésben is jelentős szerepet vállal. 2020-ban munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta. Dani Eszter, aki édesapja nyomdokaiba lépett, már fiatalon is az elesettek, kirekesztettek, üldözöttek iránt szenvedélyes elkötelezettséget érzett.

Mindig különösen nagy együttérzést táplált a külhoni magyarterületeken élő közösségek, köztük a romák iránt. 9 évet töltött Kárpátalján, ahol lelkészként szembesült az ott élő cigányság nehéz körülményeivel. Tevékenységével a romák lelki felemelkedését, szociális helyzetük javítását szolgálta, mint ahogy teszi ezt Magyarországon is cigánymisszós munkája révén.

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Formálócsoportok

A formálócsoportokban a péntek és szombat délelőtti alkalom után teret és lehetőséget kapunk arra, hogy azokat a dolgokat, amik megragadtak minket, azonnal tovább vihessük, tovább gyúrhassuk, helyet keressünk nekik a saját nyelvünkön, hogy kibontakozhasson számunkra Isten üzenete.

Nagyon értékesnek tartjuk azt, hogy sokfélék vagyunk, és különböző "nyelveken" fejezzük ki magunkat könnyebben, és másként folyik bennünk az üzenetek feldolgozása is. Ezért igyekszünk olyan csoportokat létrehozni, amik reagálnak erre a sokszínűségre, és olyan csoportvezetőket kérünk fel, akikhez az adott mód közel áll, és tudnak másokat is vezetni, és alkalmas eszközökkel ellátni a feldolgozásban.

Javasoljuk, hogy a regisztráció során olyan csoportot válassz ki, amilyen kifejezésmódban otthonosan mozogsz!
Egyelőre nem tudjuk, hogy mindegyik elindul-e, de ha valamelyik csoport túl alacsony létszám miatt esetleg mégsem indul, helyet keresünk neked egy másik szimpatikus csoportban.

Ha nem érted a leírást, akkor írj az oszvera@yahoo.co.uk címre, hogy érthetőbbé írjuk át! :)

 

Milyen csoportok közül választhatsz?

ima - Ha szeretnél a tábor nyüzsgéséből kicsit kiszakadni, Istennel és egymással csendben is lenni, hagyni, hogy most Ő szóljon, akkor gyere imádkozni.
 
dicsőítés - Engedd meg, hogy Isten tenyerében hangszerré válva, a Szentlélek az énekekben világítsa meg a hallott üzenet személyesen neked szóló tartalmát.
 
élményalapú, mozgásos-dramatikus - Akkor élsz és kerülsz közel dolgokhoz, amikor van idő megérkezni, kapcsolódni, elengedni, helyzetbe kerülni, kipróbálni, megélni, akár kimondani, esetleg kiüvölteni azt, ami benned van? Csatlakozz, hogy az interakciók és élmények segítségével kereshessük együtt Istent!
 
vizuális-kreatív - Érdekes és különleges kreatív kifejezésmódokat alkalmazva, az alkotás során formálódik, ölt testet, és nyer talán teljesen új értelmet lelkünk üzenete.
 
kétkezi munka - Másfél órára visszamegyünk oda, amikor még az emberek a közös munkavégzés mellett beszélgettek, énekeltek, vagy csak magukban gondolkodtak a történéseken. Gyere, ha számodra is felüdítő lenne a sok lelki tartalom közepette a könnyű kétkezi
szolgálat. ,,Már így is sok a mihaszna nép az országban, és ti még abba akarjátok hagyatni ezekkel a munkát?!" 2Mózes 5,5 (sport helyett)
 
kiscsoportos beszélgetés/feldolgozás - hangosítsd ki, hogy mit gondolsz, legyen az bizonyság, kérdés, kétely, meggyőződés, és engedd be a többiek gondolatait is egy kicsit a fejedbe. Találkozzanak a gondolatok szavak formájában, és tegyék a dolgukat...
 
bibliatanulmányozás - Ismerjük meg Istent jobban az igén keresztül! Ha valamin "fennakadsz", akkor valamit megtaláltál.
 
kreatív írás - Hallgatod az Igét. Olvasod a Bibliát. Vajon mi hiányzik, hogy teljes legyen a szentháromság? A toll a kezedből és a papír az asztalodról! Mi mindkettőt biztosítjuk.
 

Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Szemináriumok

Folyamatosan kerülnek fel az előadók a leírásokkal. A kétalkalmas szemináriumok nem átjárhatók. Feliratkozni majd a táborban tudtok, a jelentkezés időrendi sorrendben történik.

Kétnapos szemináriumok: 

Esti mese felnőtt gyerekeknek - meseterápiás szeminárium (Bohár-Kovács Janka)

Sötét Varázslatok Kivédése - önvédelmi szeminárium (Szalai András)

...feltekerni a bibliát mint egy szőnyeget... - bibliatanulmányozó szeminárium (Schauermann Tamás)

Közösségszervezés a teremtésvédelemért (Tarcsay Tibor, Tikász Bendegúz)

Pénteki szemináriumok:

Hitünk episztemológiai alapja, biztossága, racionalitása (Nagy Gergely)

Generációs krízisek és a krízisgeneráció: apokalipszis vagy emberiség 2.0 (Szűcs Sándor)

Szombati szemináriumok:

„Egyek legyetek!” - a krisztusi egység megéléséről (Horváth István)

Mi értelme van a művészetnek? (Kiss Sámson Endre)

 

Kikkel találkozhattok?

Szűcs Sándor

Generációs krízisek és a krízisgeneráció: apokalipszis vagy emberiség 2.0

Nem véleményt akarok megfogalmazni, hanem adatokat, kutatásokat, tényeket, okokat és következményeket fogok mutatni nektek, rólatok. Nem fogok ítélkezni, nem lesz "bezzeg a mi időnkben", sem "ezek a mai fiatalok", de a különbségek meglepőek lesznek, persze mindkét irányban. Nagyon újfajta kísértések és veszélyek között élitek a mindennapjaitokat, de óriási lehetőségek is állnak előttetek. Mint minden korban, most is ti vagytok a közös jövőnk záloga - most mégis nagyon másképpen, mint eddig minden korban. Ami most történik velünk a kultúrában, technológiában vagy épp az agyunk működésének megváltozásában, nem csupán egy "megszokott" generációváltás, hanem egy nagyon fontos jövőválasztás, ami már csak az életkorotokból fakadóan nagyobbrészt a ti jövőtök lesz.

Miről lesz szó a szemináriumon? Generációs különbségekről és egy modellről, a közösségi médiáról és a virtuális valóságról, az online játékokról és a gamifikációról, a képernyőfüggőségről, a hunédzserekről és a mama-hotelről, az emberiség intelligenciájának csökkenéséről és a technológiai kiszolgáltatottságunkról, az agyunk működésének és a gondolkodásunk megváltozásáról, érzelmi intelligenciáról, párkapcsolatokról és szexről, a villamos-dilemmáról és a mesterséges intelligenciáról, a tömegkultúráról és a polarizálódó kultúrharcról, a külső-belső kríziseinkről és az azokra adható megoldásokról. Nem fogom megmondani a tutit, csupán elgondolkodtatni szeretnélek benneteket.

Szűcs Sándor vagyok, nagyon szerteágazó életet élek: játékfejlesztő és kiadó vagyok, ifjúságkutatással foglalkozom és főképp pedagógusoknak tartok továbbképzéseket a mai fiatalokkal kapcsolatos és gamifikációs témákban, és van egy informatikai vállalkozásom is. Dolgoztam ifjúsági missziótársaságnál és lelkészi munkában, részt vettem bibliai lexikon megírásában és lefordítottam az újszövetséget, tizenöt éven keresztül segítettem gyülekezetek munkáját felekezettől függetlenül. Írok, zenélek, extrém sportolok, közösségeket szervezek, új projekteket indítok el, a kreativitás, a dinamizmus, a szabadság éltet.

Tarcsay Tibor és Tikász Bendegúz

Közösségszervezés a teremtésvédelemért
 
A műhely célja a gyülekezeteken belül és azok környezetében a közösségi munka jelentőségének a megismertetése, a helyi közösség erőteljesebb bevonására, a teremtett és társadalmi környezet iránti fokozott felelősségre és cselekvő magatartásra fókuszálva.  A közösségszervezés nem más, mint a közösségi érdekérvényesítés – közös érdekünk környezetük, teremtett világunk, erőforrásaink, teremtmény-társaink védelme, és ezért csak közösségként tudunk cselekedni. A műhely során megmutatjuk, hogyan tudunk bizalmi kapcsolatokat építeni a környezetünkben, megismerve a legfontosabb elakadásokat és problémákat (vagy épp lehetőségeket!), és hogyan tudunk a közösség erejével ezekben tartós és strukturális változást elérni.
Beszélgetünk az ügyekkel kapcsolatos kutatásról, a hatalomelemzésről, és arról, hogy mi tesz egy sikeres kampányt.
Amire számítanod kell: nagyon sokat fogsz beszélni, és még többet figyelni a többiekre – önmagunk egymással való megosztása a közösség alapja!
 
Tarcsay Tibor középkorász, közösségszervező, fordító. A PPKE-n disszertációját a konstantini teokrácia keresztény apologetikája és az ágostoni keresztény anarchizmus témájában írta. 2019-től a Civil Kollégium Alapítány munkatársa, a Kovász Közösség szervezője. Írásai a Kovász blogon olvashatók.
 
Tikász Gáspár Bendegúz közösségszervező, mentor, tréner. Debrecenben végzett filozófia szakon, a közösségszervezéssel is ott ismerkedett meg. 2015-ben csatlakozott, az akkor alakult, Natívhoz, ahol a helyi fiatalok között végeztek szervezést. Először mint önkéntes, 2018-tól pedig a CKA által támogatott szervezőként. 2020 óta a Rendszerszint – Országos Közösségszervező Műhely egyik szervezője, a Civil Kollégium Alapítványban, illetve a 2021-ben indult pécsi Bakfitty Közösségszervező Műhelyben mentor és tréner.

 

Kiss Sámson Endre

Mi értelme van a művészetnek?

Miért van művészet a világunkban? Mitől működik? Mi a baj a mai művészettel (ha baj van vele)? Hogyan érthetjük meg korunkat a kortárs művészeten keresztül?

Hogyan lehet hatással a keresztény hit - egy művészre, - egy művészeti ágra, - a világra/ránk befogadókra?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Lev Tolsztoj, Hans Rookmaaker és Makoto Fujimura és mások írásaira támaszkodva, és összevetve mindezeket a Biblia nagy történetével.

Kiss Sámson Endre. Református lelkész. Tervező grafikus. Dalíró/dalfordító. Férj és apa.

 

 

Bohár-Kovács Janka

Esti mese felnőtt gyerekeknek – meseterápiás szeminárium

Gyerekkoromban, az alsórácegresi nagyszederfa alatt hallottam egy történetet. Nem hinném, hogy abban a pillanatban, amikor elhangzott, megértettem volna minden ága-bogát. De a gyerekkorban hallott történetek együtt növekszenek velünk: virágot hoznak, kiteljesednek, gyümölcsöt érlelnek. Semmi más nem kell hozzá, csak meg kell őrizni őket. Én őrizgettem máig, éppen itt az ideje, hogy elmondjam...”

Lázár Ervin az Élet titkáról szóló történetét kezdi így, én pedig tőle kölcsönözve e sorokat invitállak egy közös felfedező útra, hogy megtalálhasd, milyen fából faragtak, ki vett téged dalba, ki szőtt téged mesébe, vajon dolog elől futsz, vagy keresel valamit, hogy itt jársz e kastély falain belül, ezen a madár se járta vidéken.  

Tudtad, hogy a népmesék eredetileg egyáltalán nem kizárólagosan gyermekek számára szánt történetek voltak, hanem a bibliai példázatokhoz hasonlóan a felnőttek tanítására, lelki növekedésére születtek meg? Számos mese rejt hasznos megküzdési stratégiát, jó tanácsokat az élet kihívásaihoz, de tükörként is szolgálnak, hogy aki elég bátor ahhoz, hogy beléjük tekintsen, ne csak válaszokat, sablonokat és kész forgatókönyveket találjon, hanem eljusson az igazán jó kérdésekig.

Bohár-Kovács Jankának hívnak. Pszichológusként dolgozom, és az Aurum Életműhely vezetőjeként egy keresztény szemléletű szakmai közösség formálódásán dolgozom immár ötödik éve. Nagyon szeretem az embereket és a történeteket, ezért is kezdtem el pszichológusi munkám mellett a meseterápiában is elmélyedni. Újra és újra lenyűgöz, ahogyan a Jóisten személyre szabott szeretetét és gyógyító munkáját látom megnyilvánulni a saját életemben, a körülöttem élőkében, vagy éppen a hozzám forduló emberek történetének alakulásában.

Szalai András

Sötét Varázslatok Kivédése - önvédelmi szeminárium

Hogyan jön létre az erőszak? Miért lesz valaki zaklatás, kötekedés vagy támadás célpontja? Mit keres a ragadozó, mit tud rólunk, és mit akar tőlünk? Hogyan előzzük meg, és hogyan kerüljük el a bajt? Hogyan védjük meg a határainkat, és kezeljük az eltérő szintű konfliktusokat? Mettől meddig jogos a védekezés? Mit tudunk kezdeni a félelemmel, szégyennel és a lefagyással? Vegyünk paprika sprayt? Tanuljunk harci művészetet? Valójában mire van szükség? És mit mond erről a témáról a Biblia? 

Szalai András teológus (Apológia Kutatóközpont, PTF), aki önvédelmi oktató is.

Horváth István

„Egyek legyetek!” – de lehetek-e egy veled, s te egy velem – felekezetekbe rekesztve? Esetleg rég elég felekezetemmel egynek lennem (s lelkészem eleve felesleges ezért ekéznem)? Veszekedés helyett egységkeresés - ez nem megtévesztés (fejben rendezetlen henyék kegyes legyeskedése) esetleg? Mennyek ereje kell, ezt leleplezze szemedben. Keresd ezért Vele, meglelheted! Lelke vezessen e beszélgetésre (Elnézést, de ez nem eszperente nyelven lesz!)!

Sziasztok! Horváth István vagyok, eredetileg erdész, de aztán Isten elhívott a fáktól az emberekhez. Így esett, hogy az OM (egy nemzetközi és felekezetközi missziós társaság), illetve a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) munkatársa lettem. Szívügyem a krisztusi egység.

 

 

Nagy Gergely

Biztos lehetsz a hitedben? A kereszténység racionalitása

Miért mondhatjuk,  a minket körülvevő világ ideológiáit látva (ateizmus, iszlám, new age stb.), biztosak lehetünk a hitünkben, és abban, hogy nálunk az igazság? Mondhatjuk-e vagy tudhatjuk-e ezt egyáltalán? Lehet-e teljes hitbizonyosságom és mihez kezdjek a kételyeimmel és a hitemet ért racionális kihívásokkal? A szeminárium során töbek közt megnézzük, mi a kereszténység egyik nagy ismeretelméleti problémája, illetve azt, hogy hogyan érintheti (csökkentheti vagy növelheti) a hitbeli meggyőződéseinket a különböző felekezetek és teológusok közti egyet nem értés. Szó lesz arról, hogy mitől racionális egy meggyőződés és lehet-e érvek és "bizonyítékok" nélkül is észszerű a hitünk (egyáltalán kell-e, hogy észszerű legyen). Ha fontos számotokra az igazság, és tudni akarjátok, hogy tudhatjuk-e egyáltalán, hogy azt hisszük, amit hinnünk kell és azt, hogy nálunk az igazság, és érdekel titeket, hogy mennyire számítanak a személyes tapasztalatok és független bizonyítékok, akkor itt a helyetek. Amire számíthattok: provokatív, helyenként destruktív érvek és gondolatmenetek, melyek mélyre vezetnek, és melyekből megpróbálunk majd közösen kimászni, így erősítve meg a hitbeli meggyőződéseinket.

 

Schauermann Tamás

...feltekerni a bibliát mint egy szőnyeget...

Akkor válaszd ezt a csoportot, ha szeretnél előrelépni a Bibliával való munka megértésében, ha szeretnél együtt alkotni a többiekkel valamiféle vizualizációt, ha van kedved aktívan közreműködni.

Megérteni valaminek a lényegét leginkább valamilyen alkotó tevékenység közben lehet. Hogy mit jelent a Biblia esetén a "nagy történet" egy olyan projekten keresztül fogjuk kipróbálni, ami közben ránézhetünk különböző narratív-elméleti eszközökre. Hozom az egész szerszámos dobozt.

Schauermann Tamás vagyok, grafikus, lappangó középiskolai tanár, karrier- és tanulás-coach, 2021-ben a spotify-t legtöbbet hallgatók felső 6%-ának egyike.

 

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Csomagárak 

 

Gyere a legkedvezőbb áron, jelentkezz mielőbb!

  Diák Szenior

Teljes
(csütörtök vacsorától,
vasárnap ebédig)

Hétvége
(péntek vacsorától,
vasárnap ebédig)

Teljes
(csütörtök vacsorától,
vasárnap ebédig)

Hétvége
(péntek vacsorától,
vasárnap ebédig)

Early Bird regisztráció (dec. 17 - dec. 31. 23:59) 

25 000 Ft

20 000 Ft 29 000 Ft 25 000 Ft

Normál regisztráció (2021. január 1. -  jan. 18. 23:59) 

28 000 Ft

23 000 Ft 32 000 Ft 28 000 Ft

Szombati közgyűlés 14:00-16:00 

ingyenes (külön regisztráció IDE kattintva)

 

A részvételi díj egy része fizethető SZÉP-kártyával (K&H, MKB, OTP) a helyszínen, a maradékot kérjük, hogy utald el a fentebb megadott bankszámlaszámra.
Kérünk, hogy SZÉP-kártyás fizetés esetén ne utalj, amíg erről emailben nem egyeztettünk.

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


>>> Jelentkezés <<<

Jelentkezési és utalási határidő MEGHOSSZABBÍTVA: Január 18, 23:59. 

Számlaszám: CIB Bank 10702215-48622701-52000001
Számlatulajdonos neve: Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség
Közlemény: NÉV + téli tábor adomány

Ha másnak a nevében utalsz, kérünk, a Közleménybe az ő nevét add meg!
Befizetett előleget, jelentkezési díjat későbbi lemondás esetén nem áll módunkban visszatéríteni.

Vannak, akiknek nehézséget jelent a tábor teljes díjának kifizetése, ha megteheted, támogasd részvételüket lehetőségeidhez mérten. Ennek mértékét a jelentkezési felületen tudod jelezni. 
A visszajelző emailben az általad választott csomaghoz a rendszer hozzáadja a támogatásra szánt összeget. Ezt utald egybe a fentebb megadott módon, és megkönnyítetted egy egyetemista életét!

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


 

Helyszín, leutazás

Táborunknak otthont ad:

Zichy-kastély, Vajta Petőfi Sándor utca 562., 7041

 

 

 

Megközelítés:

Autóval:
Ha magánautóval jössz, írd fel magad a  TELEMEKDSZ táblázatba, és szervezz magad köré utasokat.

Vonattal:  

A vasúti megállóhely és a tábori helyszín több kilométerre van egymástól, így a tábor 2 autóval, több fordulóban (10 fő/forduló) segít titeket a helyszínre jutásban.

 

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Járványügyi szabályzat

 

1. A táborban csak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 3 napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet részt venni.

2. Ha légúti tüneteket vagy lázat tapasztalsz magadon vagy veled egy háztartásban élő személyen, kérjük, ne indulj el a táborba! Élő közvetítéssel követheted a tábor főbb elemeit.

A védekezés ajánlott elemei:

1. A maszk viselése fakultatív, de ajánlott zárt terekben. 

2. Javasoljuk, hogy aki teheti, a találkozó előtt vegye fel a 3. védőoltást!

3. Javasoljuk, hogy a tábor előtt-után 1-1 héttel kerüljétek a nagy létszámú rendezvényeket!

 


Bevezető | Program | Főelőadó | FormálócsoportokSzemináriumok | Csomagárak Jelentkezés | Helyszín | Járványügyi szabályzat


Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség 2021.